stal de meulebossen 2

    Sint Antonius - Zoersel - BelgiŽ

copyright © demeulebossen

jonge hengsten 22
Friezen in de tuin van de Queen.
 
De Royal Windsor Horse Show is de grootste outdoor paardenshow in het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 3000 paarden en pony’s die deelnemen in meer den 250 verschillende disciplines.
Dit evenement vindt plaats in het private gedeelte van het park aan het kasteel van Windsor, het buitenverblijf van de Britse koningin Elisabeth, iets ten westen van London. Het wordt daar al meer dan 65 jaar in het midden van mei georganiseerd. Dit jaar was het van woensdag 11 tot zondag 15 mei.
Om er te geraken rij je best naar het Franse Calais, om daar met de wagen op de trein, de oversteek te maken naar Folkestone in Engeland. Met de trein  door de Eurotunnel duurt het op de kop 35 minuten om het Kanaal van de Noordzee over te steken
De Koninklijke Windsor Paarden Show biedt de toeschouwers een fantastische mix van jumping, keuringen en aangespannen competities. Wij waren naar Windsor gereden om te kijken naar de internationale  menwedstrijden en de elegantie wedstrijd traditioneel aangespannen van de British Driving Society.
De Land Rover Internationale Men Grand Prix loopt over 4 dagen en is een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor de 4-span klasse. Er werden dit jaar 3 klassen gereden, 4-span pony’s, 2span paarden en 4 span paarden. Er waren meer dan 80 deelnemers uit 18 verschillende landen ingeschreven. De Men Grand Prix start met een 10 minuten durende dressuurproef. De jury kijkt naar, de vrijheid, regelmaat, souplesse, lichtheid van bewegen en de correcte plaats van de paarden in het span.
De tweede proef is de marathon. Deze proef test de fitheid en het uithoudingsvermogen van de paarden, de durf en het horsemanship van de menner en zijn team. Het parcours bestaat uit 3 gedeelten die binnen een bepaalde tijd gereden moeten worden. Bij tijdoverschrijding krijgen de menners strafpunten.
De paarden worden op verschillende plaatsen door dierenartsen gecontroleerd op hartslag, ademhaling, uitdroging en verwondingen. Het meest spectaculaire is natuurlijk het laatste deel, waar de menners hun paarden zo snel mogelijk moeten sturen door verschillende hindernissen.
Op zondag was er dan voor de menners de laatste proef, het kegeltjes rijden.
De ruiters moeten hun span zo snel mogelijk tussen een uitgezet kegel parcours mennen.
De poorten zijn maar enkele centimeter breder dan de menwagen die minimum 158cm breed moet zijn. Raakt de koets of een paard een kegel, valt er een geel balletje op de grond en krijgt men 3 straf punten aangerekend. Er is een maximum tijd ingesteld. Te traag rijden geeft ook strafpunten.
De Belgen en Nederlanders deden het daar niet slecht in Windsor. Beste Nederlander was IJsbrand
Chardon met een tweede plaats en de Belg Gert Schrijvers werd knap 8ste.
Op zondag was er de “Laurent Perrier meet of the British Driving Society” een schitterend schouwspel van traditioneel aangespannen rijden. Omstreeks 10 uur kwamen een 32 tal mooi uitgedoste spannen in de ring bij elkaar om zich voor te stellen. De essentie van deze wedstrijd is het woord “elegantie”. De meeste rijtuigen dateren van voor de 20ste eeuw of zijn bijna niet te onderscheiden replica’s. Traditionele rijtuigen uitgerust met bladveren en mooie lantaarns. Metalen wielen, schijfremmen, luchtbanden zijn niet toegestaan. De paarden dragen mooi opgepoetste, blinkende “Engelse garelen”, die uit de zelfde periode afstammen. Zwepen moeten gedragen worden, de passagiers moeten een traditionele hoed, handschoenen en een menschort dragen. Het geheel of plaatje moet mooi passen.
Een van de juryleden dit jaar was de kunstenaar Zacron, hij ontwierp onder andere de platencovers van de rockband Led Zeppelin. Er waren zeer mooie pareltjes van koetsen te zien, Roof Seat Breaks, Spider Pheatons, Dog Carts, Rallie Cars, Waggonettes, Brakes, Gigs enz.
Ze werden getrokken door alle soorten paarden, waaronder Gelderlanders, Lippizaners, Welchs, Hackneys en Merens.
Voor maar liefst 6 van de 32 rijtuigen liepen fiere Friese paarden. Na de voorstelling vertrok de stoet voor een tocht van ongeveer 10km door het private park van de Britse koningin. Nog een pittig detail was dat de menner van eerste koets van de groep Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Edingburg, Prins Philip was, echtgenoot van de koningin van Groot BrittanniŽ.
Wanneer de stoet terug aan de aankomst kwam hadden we geluk want ze waren iets te vroeg zodat ze moesten wachten.
We kregen dus voldoende tijd op alle koetsen, paarden met getuig, menners, grooms en passagiers te bewonderen in al hun glorie. Voor een van de mooiste Roof Seat Breaks stond een span Friese hengsten. Ze stonden er schitterend bij alleen zagen we dat bij alle twee de paarden de sokken weggeschoren waren. Toen we de eigenaar vroegen waarom de sokken er af waren zei hij letterlijk .. Die sokken zien we niet graag, het is te slordig …. Begrijpen wie begrijpen kan.
Al bij al hadden we een super weekend, paarden en koetsen en Engelse traditie. We were very horsy.
Wie weet komen we volgend jaar terug, maar dan nemen we onze eigen Friezen mee…

 

bds_logo_100
British Driving Society
www.britishdrivingsociety.co.uk
 
logo rwhs
British Driving Society 030
British Driving Society 038 Prinse Philip
Marathon 002