stal de meulebossen 2

    Sint Antonius - Zoersel - België

copyright © demeulebossen

jonge hengsten 22
Mewes 02
Mewes 438 (Teeuwis x Oege)
 
Mewes 438 is in 2004 als Meneer Vrouwkje geboren bij onze vrienden Gert Jan en Virginia van der Linden in het Friese Terwispel. 
Trouwens alle paarden van deze stal hebben als tweede naam “Vrouwkje”.
Mewes komt uit stam 82 (Zwaantje). Uit deze stam komen ook de hengsten Ysbrand en Freak.
Mewes komt uit de mooie rastypische 1P ster en Preferente merrie Oekje-Vrouwkje.
Oekje was enkele jaren geleden op de keuring in Drachten (it Greid Hynder) Fokgroep kampioen. Oekje is naast Mewes ook de moeder van de Model en Sport merrie Feikje-Vrouwkje.
 
Mewes zijn grootmoeder is de Preferente (al na 5 nakomelingen) merrie Weminette.
Haar vader is de Preferente rasjuweel Leffert Pref.. Klavervrouwkje een volle zus van de moeder van Mewis is Z2 startgerechtigd. Pleuntje-Vrouwkje (v. Djurre) is ook een 1P stermerrie en was bestgaand tuigpaard 2003 van de fokvereniging Noord-Zuid Holland.
Verder bracht ze o.a een mooie stermerrie van Nanno namelijk Jemkje-Vrouwkje die ook heel veel aanleg als tuigpaard heeft. 
 
De grootmoeder van Mewes is de 1P stermerrie Karinnete. Karinnete is een dochter van één van de mooiste hengsten ooit van ons stamboek, namelijk Dimer. Dimer vinden we o.a. ook terug in de pedigree van de dekhengst Heinse. Karinnete kreeg op 16-jarige leefttijd een 1P in Behringen (Dld) en op 17 -jarige leeftijd kreeg ze weer een 1P en fokdagkampioen te Frankrijk.
Een zeer sterke moederlijn die met elke hengst goed fokt en diverse kampioen - en sport  paarden gebracht heeft mag zeker uniek genoemd worden. Ook de bloedopbouw van de vaderlijn met de exterieur - en sport hengsten, Teeuwis – Oege
 
Tijdens het  centraal onderzoek is Meneer-Vrouwkje goedgekeurd als dekhengst en gaat nu als Mewes 438 door het leven.
Mewes is een hengst die over een zeer aansprekend exterieur beschikt en daarmee van toegevoegde waarde voor de fokkerij is. Daarnaast beschikt Mewes over een gemakkelijk bewegingsapparaat met veel souplesse. Een in onze ogen blije hengst, met een goede werkwillige instelling, die steeds weer de hals er mooi inzet.
Meneer-Vrouwkje  is een rastypische hengst die goed in het rechthoekstype staat.
De fraai gebogen hals is verticaal gesteld. De nek heeft voldoende lengte.
De schouder is voldoende schuin gesteld. De rug is voldoende lang. De lendenen zijn goed bespierd. Het kruis heeft ruim voldoende lengte.
Het voorbeen heeft voldoende lengte. Sinds de aanwijzing op de hengstenkeuring heeft de hengst zich goed ontwikkeld en veel aan uitstraling gewonnen.
 
Mewes geeft door zijn inzet en zijn goede bewerkbaarheid, de ruiter en menner een goed gevoel. Mewes  toont in het algemeen een goede reactie op de hulpen van de ruiter en menner en laat zich in de bewegingen ruim voldoende bewerken.
Hij valt op door een goede houding in zijn voorhand.
 
Mewes heeft als rijpaard een goede houding. Hij beweegt met souplesse maar heeft nog moeite om zijn rug aan te spannen, maar geeft door zijn inzet en zijn goede bewerkbaarheid, de ruiter een goed gevoel. Mewes heeft voldoende aanleg als rijpaard.
 
Mewes heeft voor de showwagen een goede zelfhouding. Hij zet de hals er goed op en loopt met veel gemak en souplesse. Als tuigpaard zou hij meer moeten rijzen in zijn lichaam en het front er meer moeten opzetten. Het achterbeen kan daarbij actiever en met meer buiging in het spronggewricht naar voren worden geplaatst.
Hij laat zich ruim voldoende bewerken en geeft de menner een goed gevoel.
Mewes heeft als menpaard ruim voldoende aanleg en als tuigpaard voldoende aanleg.
 
Citaat van de jury: "Mewes is een aanwinst om zijn exterieur en lossigheid.
Hij heeft een goede belijning, een goede halsvorm, mooie manier van bewegen met een mooie houding. Zijn achterbeen kan een fractie sneller maar hij heeft een goede inzet en veel souplesse."
 
De veulens van Mewes zijn luxe en goed gebouwde veulens en hebben veelal een sprekend hoofdje. De meeste veulens van Mewes bewegen erg makkelijk. Van de gekeurde veulens behaalden 60% een 1e of een 2e premie.
 
 
In augustus 2012 gingen we op bezoek bij Mewes. Lees ook : Leven als Mewes in Frankrijk.
 
Op 16 mei 2012 kreeg onze Thyra een mooi merrieveulen van Mewes 438.
Ze heet Nikki van de Meulebossen (Mewes x Sape x Oepke)
 
Op 19 juni 2013 kreeg onze  Xantippe ook een schitterend merrieveulen van Mewes 438
Samara van de Meulebossen (Mewes x Gjalt x Tsjerk)
 
Mewes
Mewes 04
Mewes 01

Op 30 juni 2012 waren we op bezoek bij Mewes 438.

Het is als “Leven als Mewes in Frankrijk”