stal de meulebossen 2

    Sint Antonius - Zoersel - BelgiŽ

copyright © demeulebossen

jonge hengsten 22
Trappistentocht voor friezen .... formi-tastisch succes !
 
Op zondag 17 oktober 2010 organiseerden enkele mensympathisanten in samenwerking met het Belgisch Stamboek van het Friese Paard een koetsentocht speciaal voor Friese paarden. We hadden niets over het hoofd gezien ... ook goed weer hadden we besteld. Persoonlijk en te voet eieren naar de Clarrissen gebracht en met succes. Zondagmorgen om 05.45u,  een stralende .. sterren hemel, nog even met de fiets een laatste controle van het parcours. Iets later, wanneer het begon te dagen, kwam ook het zonnetje erdoor. Het was koud, maar schitterend herfstweer.
 
Omstreeks 8u25 kwam de eerste trailer het erf van Ruitersport Theuns in Sint-Job in 't Goor opgereden. Voor iedereen koffie en croissants, desnoods al een eerste Berenburgertje tegen de microben. Ruitersport Theuns had als presentje voor de menners een Cavalor-petje en voor de paarden wat wortelen voorzien. Er waren liefst 28 koetsen ingeschreven. Het was dus even dringen op de parking, want elke vierkante meter telde. Uitwijkmogelijkheden naar een ander parking was ook een optie.
Van heinde en verre kwamen ze met de zwarte paarden, van Oudenaarde, Geel, Oud-Tunhout, Wustwezel, Aalst,  ja, zelfs een tweespan uit het verre Terwispel in Friesland.
 
Omstreek 10u40 vertrok de eerste wagen voor een tocht van iets meer als 30 km. We reden een gemarkeerd parcours met routebeschrijving, door de Brechtse Heide, de Meulebossen en de landerijen van de Trappisten-Abdij van Westmalle en de Abdij OLV van Nazareth.  De tocht liep door de gemeenten Schilde, Sint-Job-in-’t-Goor, Brecht, Malle en Sint Antonius-Zoersel. Enkele schitterende stukken natuur die normaal gesloten zijn voor het publiek, werden voor deze tocht uitzonderlijk opengesteld.We konden genieten van prachtige dreven, pittoreske paadjes en oeroude wegen, een landschap van bos, hei, zandduinen, vennen en weilanden. Doordat het de voorbije dagen wat geregend had, werden de paden ook geflankeerd met tal van kleurrijke paddenstoelen. De bomen toonden ook hun eerste warme herfstkleuren.Vertrek en aankomst waren dus bij Ruitersport Theuns, we reden twee lussen met telkens een stop op Stal de Meulebossen te Sint Antonius-Zoersel.
 
Op de stop konden menners, grooms en passagiers zich te goed doen aan een lekkere tas warme soep en een broodje met beenham van de barbecue. Deze catering, de bediening en de organisatie werd onderhouden door het BSFP bestuur en talrijk opgekomen vrijwilligers met een hart voor het Friese paard. Bij aankomst was er ook de mogelijkheid om, bij een lekkere Trappist of borrel, wat na te praten over het gereden traject en alle opgedane indrukken.Uit de talrijk zeer positieve reacties konden de organisatoren opmaken dat deze tocht zeker voor herhaling vatbaar is.
 
Vanuit de organisatie, een warm woord van dank aan alle medewerkers, deelnemers en landeigenaars. Met z'n allen hebben we er een formi-tastiche dag van gemaakt. We vonden het een belevenis en een eer om gastheer te mogen zijn voor zoveel Friezen PK”s (Foto’s ook op http://foto.bsfp.be/#home)
 
Meer nieuws en foto’s op www.bsfp.be website.
 
Tweespan Thyra en Riena 10
IMG_1802
IMG_1803