stal de meulebossen 2

    Sint Antonius - Zoersel - België

copyright © demeulebossen

jonge hengsten 22
harewood5
Een Harewood Dog Cart op de Meulebossen.
 
Dog Cart:
Oorspronkelijk in de 19de eeuw, een klein licht rijtuig met twee-wielen (later ook vier wielen) voor enkel- of tweespan paarden. Werd gebruikt voor kortere ritten, voor het ophalen van gasten bij het station of het gaan winkelen in de stad.
Het rijtuig bestaat uit een rechthoekig gelakte bak, onderstel en wielen. Aan de achterzijde een scharnierende klep die te gebruiken is als voetensteun.
De dog-cart werd ook gebruikt voor het vervoer van vier "sporters" of jagers, die rug aan rug zaten, met hun honden onder in de diepe bagagebak met speciaal daarvoor voorziene ventilatie dmv lattenopening. Vandaar ook de Franse benaming voor dit soort voertuigen, de "dos à dos" (rug tegen rug)
De mode in voertuigen veranderd snel in de negentiende eeuw en rijtuigen kregen een grote verscheidenheid aan namen voor de verschillende soorten.
De Dog-Cart toont gelijkenissen met de Phaeton, een sportieve, licht-afgeveerd één paard rijtuig. Natuurlijk was er ook de Chaise of Shay ( in Friesland de Sjees) met een twee wielen versie voor één of twee paarden en het vervoer van één of twee mensen.
Volgens kenners was de Dog Cart een van de meest efficiënte en gebruiksvriendelijke onder de rijtuigen.

Wij vonden dit authentieke rijtuig in Engeland. Het was in eigendom van een dame die de Cart gebruikte als presentatie rijtuig op vele FEI wedstrijden. Zo reed ze er ook jaren mee op de befaamde Royal Windsor Horse Show.
Deze 4-wiel Dog Cart is gebouwd door de Harewood Carriage Company uit Devon. Deze firma was gespecialiseerd in rijtuigen en maakte in de jaren 70 van de vorige eeuw meer dan 100 rijtuigen per jaar. In 1979 won Harewood een “Award from The worship Company of Carriage Makers and Harness Makers, een onderscheiding die voordien geschonken was aan Concorde en Hovercraft.
Op zaterdag 12 februari zijn we met de wagen via de Eurotunnel naar Engeland gereden om de Cart op te halen. Een hele belevenis. Een leuk detail is dat de dame van wie we de cart gekocht hebben, ook een Fries op het erf had staan. Maar liefst 27 jaar was de oude jongen. Bij het zien van al die vreemde mensen kwam hij nog dartel aangelopen. Jericho is een Lammert zoon uit een Keimke stermerrie.
Naast de Dog Cart hebben we ook het presentatie, tweespan Engels gareeltuig gekocht. Volgens onze vriend Eric Zadelmaker (Master Saddler) die mee naar Engeland was gereden, een fijn en degelijk gemaakt tuig. Een echt Engels tweespan gareeltuig, met de hand genaaid uit het beste Engels leder, gemaakt door "The Masters of the leathersellers Livery Company" in London.

Nu maar wachten op iets beter weer zodat we onze Friezen er eens voor kunnen zetten.
De bedoeling is om enkele malen per jaar eens traditioneel aangespannen te rijden.

 

Dos-a-Dos_Style_Carriage
imagefileCAOBIS0S
IMG_21992

Indrukken van een mooie dag.

carriagessleighs01
carriagessleighs02