stal de meulebossen 2

    Sint Antonius - Zoersel - BelgiŽ

copyright © demeulebossen

jonge hengsten 22

Longeren een sterk hulpmiddel

Om het longeren goed onder de knie te krijgen zijn we te rade gegaan bij de logeergoeroe bij uitstek, de Nederlander Lammert Haastra. Als je die man aan het werk ziet …. een echte paardefluisteraar. Bij hem lijkt alles zo eenvoudig !!

We hebben ook de DVD en het boek dat hij geschreven heeft, zodat we in detail alle kneepjes hebben kunnen leren.

Longeren is eigenlijk het systematisch en functioneel trainen v. h. paard, waar je dus voordeel van hebt tijdens het rijden en of mennen, ja zelfs het voorbrengen van je Fries op de keuring. Wij longeren onze paarden door de week omdat het sneller gaat dan optuigen of opzadelen. ( Ook wegens rugklachten is voor mij persoonlijk veel beter om te longeren dan wel zelf op het paard te zitten)
Omdat het dier bij het longeren geen gewicht hoeft te dragen, zal het zich eerder ontspannen dan bij het werk onder het zadel. En je hebt de kans om je paard te bestuderen, dus zicht te krijgen op de bespiering, de souplesse, de ruimte, het werkplezier, enz. Kortom je ziet alles veel beter, je staat er met je neus op.
Net als een andere training onder is het heel belangrijk dat het paard lekker door zijn lijf loopt en er dus altijd in het begin een voorwaarts-neerwaartse beweging moet zijn. Heel belangrijk weer : gehoorzaamheid, ontspanning, regelmaat en een beheerste drang naar voren (impuls).

Longeren is nooit een doel op zich, maar altijd een middel om je doel te bereiken.

geelonge3

Gee 4/10/2006

geelonge2