stal de meulebossen 2

    Sint Antonius - Zoersel - België

copyright © demeulebossen

jonge hengsten 22
Aukje naar de Vrouwkjes!
 
We hebben dit weekend Aukje van de Meulebossen (Dries x Fabe) naar Terwispel in Friesland gebracht.
Daar gaat ze met verschillende andere leeftijdgenootjes van 1 jaar (enters) tot oktober op de grote Friese weiden.
Hier bij ons komt ze de ruimte, het goede vele lekkere gras en het sociale van verschillende paarden onder elkaar te kort.
Ze stond-staat wat achter op de rest door het verlies van haar moeder en de opgelopen worminfecties van haar pleegmoeder.
Nog eens zeer goed ontwormd, de hoeven gekapt, zo is ze klaar voor haar grote avontuur.

Van hier uit is met de trailer toch 3 uur rijden naar Terwispel. Onderweg een paar keer gestop, alles was in orde, Aukje was zeer rustig.
We werden daar zeer goed ontvangen door onze vrienden Virginia en Gert Jan.
Aukje moest eerst wat bekomen van de lange reis en werd in een open stal naast de Haflinger gezet.
Ondertussen was er de rondleiding op de boerderij. Alles staat hier in het teken van het Friese paard. Gert-Jan en Virginia zijn zeer gegaan met hun Friezen.Mewes 438 (Teeuwes x Oege) werd hier geboren en de schitterende Modelmerrie Feikje-Vrouwkje (Feitse x Oege) is nog steeds in eigendom.In al hun paardennamen staat het gedeelte "Vrouwkje". Zo hebben we Meneer-, Virginia-, Beatrix, -Julia Vrouwkje enz.
Nog wetenswaardig is dat Gert-Jan ooit maar 1 Friese merrie gekocht heeft. Het begon allemaal jaren geleden met Weminette
(Leffert x Dimer) die hij op een kleine boerderij van Marcus de Boer de Nette in Terwispel zelf vond.
Deze merrie werd geen ster, maar werd wel Preferent op haar vijfde nakomeling. Alle paarden met de naam Vrouwkje stammen hier van af
.
Na een uitgebreide lunch zijn we naar Hengstenstation De Friese Wouden gereden. Toch altijd weer een belevenis om goedgekeurde
Friese dekhengsten in hun eigen thuis te kunnen bekijken. Bij Margriet en Obbe staan Leffert, Felle, Ielke en Arjen.
De hengsten waren in prima conditie. Jaren geleden stond hier, in de zelfde stal waar nu Felle staat, de befaamde dekhengst Oege.

Daarna ging de rit naar Hengstenstation Marksate te Gorredijk. De boerderij is al 5 generaties in de familie waar de Friese paarden
een belangrijke rol hebben gespeeld, zowel in het werk als in de fokkerij. Zo stond de hengst Doede 178 (stam 38) hier ter dekking van 1947 t/m 1964. Bob en Ynske Hofstee konden in 1972 Mark 323 Pref kopen en zijn zo begonnen met het dekstation.
Vele nakomelingen zijn afstammelingen van Mark en door zijn succes in de fokkerij is de naam Marksate ontstaan.
Momenteel staat op dit station Olrik en Jakob ter dekking. Olrik mocht in de bak even laten zien dat hij nog heel wat in zijn mars had.
 
Na het avondmaal, in een van de gezellige restaurantjes van Dwingeloo, bezochten we Stal de Brinkhof. Hier staan enkele paarden van Gert Jan in Training. Trea van het Brinkhof rijdt ook met Feikje-Vrouwkje en ze komen nog maar één winstpuntje te kort om naast het Modelpredikaat ook het Sportpredikaat achter deze mooi beweeglijke merrie te zetten.
 
Een korte nachtrust en een stevig Fries ontbijt was nodig om Aukje naar haar nieuwe speelkameraadjes te brengen.
Wat gesnuffel, wat duw en trekwerk en enkele rake klappen waren nodig om mekaar te leren kennen. Nog een paar rondjes in uitgestrekte galop en dan gingen de hoofdjes snel naar beneden om zich te goed te doen aan het malse, sappige lente gras ..... geen tijd verspillen meisjes.
 
Nadat de dames het goed met elkaar vonden, hebben we geholpen met het verweiden van enkel hengsten van Obbe en Margriet (De Friese Wouden). Bij deze groep jonge kerels duurde het iets langer om de omgeving te verkennen. Ze hebben het eerste halfuur niets anders gedaan dan over en weer gegaloppeerd. De grond dreunde en de kluiten vlogen in het rond wanneer ze wild voorbij kwamen.
Wie weet lopen hier enkele toekomstige dekhengsten tussen. Hier krijgen ze alvast al het goede om het te worden.
 
Na de middag bezochten we de stad Groningen. Op zaterdagmiddag is het daar markt en kan je er over de koppen lopen, zoveel volk!
Kraampjes met verse en lekker gebakken vis, groenten en fruit en hoe kan het anders, Hollandse kaas. Allemaal lekker.
Toen werd het tijd voor de lange terugreis naar de Meulebossen. Spijtig .... we konden het daar goed gewoon worden.
 
Met dank aan Virginia en Gert Jan.
Aukje 00002

Aukje en de Vrouwkjes op 11 augustus 2009

Ra, ra wie is wie ?