stal de meulebossen 2

    Sint Antonius - Zoersel - BelgiŽ

copyright © demeulebossen

jonge hengsten 22
In februari 2008 bezochten we Zuid Afrika. We vonden er ook Friese paarden. Hierbij ons verhaal van:
 
Die ander Swart PÍrels by die Kaap.
Op welgeteld 60 kilometer ten noorden van Kaapstad, niet ver van het stadje Malmesbury de hoofdstad van Swartland,
waar de zwarte grond uiterst geschikt is voor wijngaarden en graan en aan de rechterkant van de N7 die je verder naar Springbok brengt, zie je ze staan. Die ander Swart PÍrels. Er hangt een mooi duidelijk zichtbaar uithangbord, met zwart dravende Fries en daaronder P.G. Loubser / Le Grange.
Tussen de wijngaarden, een dorre weide met daarop tal van git zwarte paarden. We werden met open armen ontvangen door zoon Johan en kleinzoon Pieter jr. Al 45 jaar is grootvader Pieter Loubser een echte Friezenfanaat. Een uit de hand gelopen hobby noemen ze het. Momenteel staan er welgeteld 58 Friezen op de “Van Imhoff Friesperd Stoet”. 14 hengsten, de rest merries en veulens. Eigenlijk is het een transportbedrijf, Loubsers Transport BK “vir alle boumateriaal en strooi”
“dag en nag”. De Loubsers bezitten een 14-tal grote vrachtwagens, 300 hectaren farmland, paarden, koeien, varkens en kippen. Er wonen ook 85 gezinnen, werkvolk voor het laden en lossen van de goederen voor het transportbedrijf en voor het onderhoud van de weilanden, koeien en paarden. Verder in het Noorden van Zuid Afrika heeft de familie Loubser nog 5000 hectaren grond met vee.
En dan het verhaal van de Friezen, want daar kwamen we voor. De voertaal is het Afrikaans, zolang ze maar “stadig praat” (langzaam spreken) dan is het allemaal gemakkelijk te verstaan. Met de hengsten wordt alle dagen gewerkt. Enkelspan, tweespan en vierspan voor de wagen, een lange rit dravend door de wijngaarden. Klaar maken voor de grote shows.
Ze hebben tal van kampioenen op stal. Opvallende hengsten met grote stokmaat, de hals er mooi vertikaal bovenop, bij het lopen een geweldige knieaktie. Puur natuur, zonder speciale hulpmiddelen worden ze getraind en gereden. Het voorbeen meer dan 90 graden omhoog, het achterbeen goed onder. Nog opvallend zijn de holle ruggen die wegvallen achter de schoft en daarna een vrij kort afhellend en hoog, kort en rond kruis. De merries zijn zeer luxe, met edele hoofden en mooi zwart ondanks de brandende zon. Afstamming?  Papieren,  Ja, die perde het baie goeie stamboek papiere …Wil je ze even inkijken?  Blijkt dat de Friezen van Loubser ingeschreven zijn in het Friesperd Telergenoodskap Suid Afrika en niet bij de Association of the Frisian Horse Studbook of Southern Africa (FPSSA dat ook met het KFPS geassocieerd is. Zie Phryso juli 2006)
Op het papier herkenen we verschillende hengsten, met name Lammert 260 en Meint 196. Toch vinden we op het stamboekpapier ook “blinde” vlekken.
Met de ontwikkeling van deze Friezen is een het beetje gegaan zoals de ontwikkeling van de Afrikaanse taal. Al vanaf 1660 (samen met Jan van Riebeek) gingen er zwarte paarden vanuit Nederland naar Zuid Afrika. Deze paarden werden Friezen en of soms ook Vlaamse paarden genoemd. (Dit omdat er veel schepen vanuit Vlaamse havensteden naar Zuid Afrika vertrokken). Sinds 1913 is er sprake van een "Friesperd Telergenootskap" in Zuid Afrika, net toen ging het ook niet zo goed met het Friese paard in Friesland. Raszuivere merries werden schaars, en net zoals de Nederlandse taal daar zeer veel invloeden kreeg van het Duits, het Frans en het Engels om uiteindelijk het Afrikaans te worden, zo kreeg de raszuivere Fries daar ook verschillende invloeden van andere paardenrassen, zoals het Vlaamse paard en vooral de Hackney. Het duurde tot 1981 vooraleer de Telergenootskap werd erkend door het Zuid Afrikaans stamboek. (voor alle ZA rassen) Dan werd ook de rassenstandaard voor het zogenaamde Zuid Afrikaanse Friese paard opgesteld. Het is opmerkelijk hoeveel deze standaard gelijkt op die van het KFPS. Volgens het KFPS stamboek is het jammer dat er gaten de papieren zitten waardoor de huidige Zuid Afrikaanse paarden niet of nauwelijks te herleiden zijn naar vroege KFPS importen. In 2005 heeft de ALV (KFPS) besloten een eenmalige ‘amnestie’ te verlenen aan paarden met gaten in de stamboom, door het Bijboek III te openen.
De mogelijkheid hiervoor is gegeven tot voorjaar 2006. Dit is breed gecommuniceerd in Zuid Afrika en er is uitvoerig gesproken met het Telergenoodskap. Een deel van deze paarden is hierdoor alsnog geregistreerd bij het KFPS.
Maar voor de huidige paarden van het Telergenoodskap, die van deze amnestiemaatregel geen gebruik gemaakt hebben, is er geen mogelijkheid meer om geregistreerd te worden binnen de KFPS registers. En dit gezien het feit dat het KFPS een gesloten stamboek is. Spijtig dat het zo gelopen is en dat de verenigingen het niet helemaal eens geworden zijn, spijtig voor het Friese paard. Ids, misschien vinden we toch nog ergens een plaatsje?
Maar toch blijft Pieter optimistisch, voor hem zijn het ook echte Friezen. Hij kijk vooral ook naar de beweging van de paarden. Hij koopt dan ook af en toe een KFPS hengst die aanleunt bij zijn fokdoel. Hij zoekt vooral naar Friezen met zeer goede tuigers capaciteiten. Zo kocht hij de hengst Joris, een in Nederland gefokte zoon van de dekhengst Wikke 404 die momenteel ook in Zuid Afrika staat. Maar het invoeren van paarden loop ook niet van een leien dakje. Blijkt dat Wikke 404 en zoon Joris momenteel nog steeds in quarantaine staan te Paardeneiland niet ver van Kaapstad. Ze zouden beide drager zijn van het EVA-virus in het bloed of in het sperma. Dit wordt in Zuid Afrika niet geaccepteerd. Er is nog helemaal geen oplossing. Dus… ofwel ruinen ofwel terug naar Nederland! Pieter Loubser is er helemaal kapot van, wie koopt nu een hengst om hem te ruinen! Zo zie je maar dat het helemaal niet evident is om Friese paarden in “den vreemde” te kweken of zelfs te houden. Je moet er heel wat voor over hebben. Meer informatie over deze aparte Zuid-Afrikaanse Friezen vind je op http://www.studbook.co.za/Society/friesperd           
Het gaat trouwens prima met de Association of the Frisian Horse Studbook of South Africa (SPSSA). Deze vereniging werkt wel samen met ons eigen KFPS en doet al jaren al het mogelijke om het Friese paard ginds te promoten. Zij registreren enkel het “zuivere” Friese paard met zijn strenge KFPS standaard en regels en helpen de locale fokkers met de import en de fokkerij. Zij organiseren ook diverse keuringen waar KFPS juryleden dan komen keuren. Meer informatie vind je op: http://www.fpssa.co.za
IMGP1227
IMGP1223
IMGP1215
IMGP1088
IMGP1093
IMGP1095
IMGP1076
IMGP1210
IMGP1102
IMGP1109
IMGP1096
IMGP1110